dimarts, 8 de juliol del 2008

Una imatge val més que mil paraules


El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha organitzat l'exposició Fotoperiodisme a Catalunya 1976-2000 que, fins al 30 de setembre, es podrà veure a la sala d'exposicions temporals del Museu de Lleida. A la mostra es poden veure un centenar d'imatges que recullen vint-i-cinc anys d'història del nostre país. Les fotografies recullen fets importants d'aquest període fent un especial èmfasi en els esdeveniments polítics i socials de la Transició i en els Jocs Olímpics de Barcelona. És tan sols una mostra de la importància del periodisme gràfic en els mitjans de comunicació escrits des del final de la dictadura i fins als nostres dies.

El paper del fotògraf de premsa, a vegades injustament mal vist, és un paper vital com a complement del periodista redactor. El valor d'una imatge es manifesta en fotografies que estan en l'imaginari col·lectiu i que formen part de la nostra història, com per exemple, les fotografies de la guerra civil espanyola, les imatges dels atemptats de l'11-S a Nova York o també, perquè no, les d'esdeveniments esportius de tota mena. És cert que la televisió ha pres part del protagonisme a la fotografia, però la captura d'un instant, d'una mirada, d'un crit o d'un esclat de joia en una imatge no es pot comparar a res. La tasca del fotoperiodista és atrapar aquest instant i aconseguir que la fotografia parli per si sola.

A la inauguració de l'exposició hi van assistir l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la regidora de Cultura, Montse Parra i la directora del Museu de Lleida, Montserrat Macià, entre d'altres.