Divendres passat vam presentar a la premsa el resultat final de la restauració del baptisteri de Bovalar, que es troba a l'exposició permanent del museu. Els treballs van començar uns mesos abans de la inauguració de la nova seu i han finalitzat ara, amb la incorporació al monument d'uns fragments que mai abans havien estat exposats i que ara s'han pogut incorporar al conjunt.
L'arqueòleg Josep Lluís Ribes i el restaurador Ramon Solé han estat els encarregats de les tasques d'interpretació, conservació i restauració dels fragments que es conservaven als fons de l'IEI i que ara s'han incorporat al Baptisteri. Es tracta, concretament, de tres fragments: un tros d'una columna i dos bocins més de dos arcs. En Ramon ha treballat directament sobre el baptisteri, evidentment, i els visitants del museu l'han pogut veure 'in situ' mentre feia la seva feina.
El Baptisteri de Bovalar és un dels objectes 'estrella' del museu, per la seva qualitat, per la seva excepcionalitat històrica i per la seva ubicació a l'exposició. Datat entre finals del segle VI o inicis del VII dC, formava part de la basílica del Bovalar, a Seròs. Era un element destinat a administrar el baptisme i estava format per una cúpula suportada per un baldaquí, amb sis columnes, que cobria una piscina baptismal d'immersió.