dilluns, 10 de novembre del 2008

Restauració del baptisteri de Bovalar

Divendres passat vam presentar a la premsa el resultat final de la restauració del baptisteri de Bovalar, que es troba a l'exposició permanent del museu. Els treballs van començar uns mesos abans de la inauguració de la nova seu i han finalitzat ara, amb la incorporació al monument d'uns fragments que mai abans havien estat exposats i que ara s'han pogut incorporar al conjunt.
L'arqueòleg Josep Lluís Ribes i el restaurador Ramon Solé han estat els encarregats de les tasques d'interpretació, conservació i restauració dels fragments que es conservaven als fons de l'IEI i que ara s'han incorporat al Baptisteri. Es tracta, concretament, de tres fragments: un tros d'una columna i dos bocins més de dos arcs. En Ramon ha treballat directament sobre el baptisteri, evidentment, i els visitants del museu l'han pogut veure 'in situ' mentre feia la seva feina.
El Baptisteri de Bovalar és un dels objectes 'estrella' del museu, per la seva qualitat, per la seva excepcionalitat històrica i per la seva ubicació a l'exposició. Datat entre finals del segle VI o inicis del VII dC, formava part de la basílica del Bovalar, a Seròs. Era un element destinat a administrar el baptisme i estava format per una cúpula suportada per un baldaquí, amb sis columnes, que cobria una piscina baptismal d'immersió.

1 comentari:

Crestfallen ha dit...

Acabo de descobrir aquest bloc i m'ha fet molta il·lusió.
Anys enrere vaig fer les pràctiques de la carrera al Museu Diocesà, ara ja Museu de Lleida.
Està molt bé donar suport a tota iniciativa que ajudi a fer difusió de les obres de gran valor que custodia aquesta institució de la Terra Ferma.
El baptisteri de Bovalar el trobo terriblement encantador, és una peça que sempre m'ha fascinat, des del primer cop que el vaig veure, quan estava a la sala d'arqueologia de l'IEI. M'alegro que hagi estat restaurat.
Aniré seguint aquest bloc.
Salutacions!